W dniu 16 kwietnia 1927 r.zostaje zarejestrowana w sądzie grodzkim w Sanoku, "Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej z ograniczoną odpowiedzialnością" Pierwszymi jej założycielami byli Ks. dziekan Józef Królicki,Hrabia Stanisław Wysocki i dyr.szkoły p.Henryk Kraus, którzy wnieśli po 10 udziałów.
Budynek mleczarni pobudowali na posiadłościach parafialnych biorąc kredyt w Banku Rolnym we Lwowie w wysokości 5 tys.zł poręczając go swoim majątkiem. Dalsza rozbudowa zakładu następowała poprzez wykup działek wokół 1-go budynku mleczarni.
W latach 1992 - 2002 zdecydowanie poprawiono warunki produkcji i pracy poprzez wybudowanie nowej hali produkcyjnej wraz z wodociągiem , kotłownią i oczyszczalnią ścieków gdzie obiekty te spełniają wymogi ochrony środowiska tak w zakresie ścieków, ochrony powietrza, hałasu, a stanowiska pracy odpowiadają normom bezpieczeństwa i higieny pracy a linie technologiczne i procesy produkcyjne odpowiadają wymogom Unii Europejskiej gdzie w maju 2004r. zakład został dopuszczony do handlu do wszystkich krajów Unii Europejskiej.
Aktualnie Sp-nia zrzesza 1763 członków i skupuje mleko z 22 gmin z woj.podkarpackiego i małopolskiego w ilości 20 mln rocznie w tym ponad 80% surowca pochodzi z gospodarstw posiadających certyfikaty weterynaryjne.
Produkcja odbywa się na nowoczesnych liniach produkcyjnych a wysoką jakość produkowanych wyrobów gwarantuje doświadczona załoga i wprowadzony i certyfikowany od 2003r.System HACCP a produkowane wyroby znakowane są UE,na teren całej Unii Europejskiej. Sp-nia produkuje ponad 40-ci asortymentów różnego rodzaju wyrobów mlecznych wg własnych receptur jako produkty regionalne bez konserwantów i w opakowaniach ekologicznych są to:
- kefir z Jasienicy,
- serek fromage z Jasienicy,
- twaróg chudy i półtłusty wiejski z Jasienicy,
- serek wiejski ziarnisty,
- jogurty naturalne i owocowe,
- maślanka owocowa,
- mleko spożywcze wiejskie-podkarpackie typu dzbanek,
- śmietana spożywcza 12%,18% 30%,
- masło ekstra,podkarpackie,osełka solona
Wyroby Sp-ni cieszą się dużym uznaniem konsumentów o czym świadczą nagrody i wyróżnienia przyznane przez konsumentów między innymi : Tytuł "Nasze dobre Podkarpackie" uzyskało w 2004r. Masło ekstra osełkowe, w 2005r.- Mleko wiejskie Podkarpackie natomiast w konkursie "Smaczne Bo Podkarpackie" tytuł Najpopularniejszego produktu spożywczego podkarpacia:
- w 2003r. - uzyskał twarożek wiejski
- w 2004r. - twaróg wiejski półtłusty
- w 2005r. - Mleko wiejskie Podkarpackie
Natomiast serek fromage z Jasienicy w 6-ciu smakach posiada miano produktu "Agro-Polska"
Sp-nia oprócz przetwórstwa prowadzi działalność handlową we własnej sieci sprzedaży hurtowej 10 hurtowni stałych i 4-ry obwoźne oraz 17-cie placówek sprzedaży detalicznej w których to prowadzi sprzedaż wszystkich artykułów spożywczych współpracując z wieloma Sp-niami Mleczarskimi i producentami artykułów spożywczych w całej Polsce.
Całość zadań w skupie, produkcji i handlu odsługuje własnym transportem w ilości 40 jedn.Sp-nia w swojej działalności w pełni przestrzega zasad terminowego regulowania należności Wobec rolników , pracowników , Skarbu Państwa i kontrahentów, przestrzega norm pracy,ochrony środowiska jak również prowadzi działalność charytatywną udzielając wielu darowizn na rzecz Domów Dziecka i Fundacjom na rzecz dzieci niepełnosprawnych.
Sp-nia w latach 1999-2005 uczestniczyła w ogólnopolskim konkursie "Przedsiębiorstwo Fair-Play" gdzie co roku otrzymywała certyfikat "Przedsiębiorstwa Fair-Play" a w roku 2001-złoty certyfikat, w 2002 - statuetkę w 2003 - złotą statuetkę, 2004-brązowy laur a w 2005-srebrny laur- "Przedsiębiorstwa Fair-Play".
W latach 2002 - 2005 została zaliczona przez dziennik Puls Biznesu do elitarnego konkursu "Gazel Biznesu" jako najbardziej dynamicznie rozwijających się firm w Polsce.
Ponadto Sp-nia w 2003r. została Krajowym Laureatem "Agro-liga" w kategorii firma wg dwutygodnika Agro-Trendy w rankingu zakładów mleczarskich w 2002r.zajęła 15-te miejsce, a w 2003r.-18-te miejsce w kraju.
|